Reino Niiniranta

Reino Niiniranta 1976

Reino Niiniranta  (1927-2012) oli tuottelias kuvittaja, graafikko ja animaatioelokuvien tekijä, joka tunnettiin myös taitavana jazzrumpalina. Ensimmäiset animaatioelokuvansa hän teki 1960-luvulla. Silloin hän myös kehitti leiketekniikalla toteutettuihin animaatioihinsa tunnusomaisen pelkistävän tyylin, joka Kalevala-sarjassa näyttäytyy puhtaimmillaan.

Pikku-Pete elokuvasta Meksikon PikajunaKaikki Niinirannan elokuvat syntyivät hänen kotonaan Helsingissä, olohuoneen nurkkaan pystytetyssä studiossa 16 millin kaitafilmille. Aluksi ne olivat lyhyitä ja humoristisia tarinoita, kuten musiikkiin sovitetut Polly parturi (1965) ja Meksikon pikajuna (1966) ja Sven Tuuva (1967), mutta pian Niiniranta alkoi kokeilla pienten paperinpalojensa ilmaisuvoimaa isoihin aiheisiin.  Afrodite (1968) on tarina rakkauden tuhoavasta voimasta, ja Mies vuodelta 1971 on tutkielma miehen elämänkaaresta myytteineen ja fantasioineen. Molemmat elokuvat on palkittu Jussi-kunniakirjalla. 1970-luvulla Niinirannan tuotanto suuntautui yhä vahvemmin kansantaruihin, satuihin ja myytteihin. Seitsenosaista Kalevalaa Reino Niiniranta teki kolme vuotta, ja se valmistui vuonna 1975. Samalla siluettitekniikalla hän toteutti vielä lähes puolituntisen, H.C. Andersenin satuun perustuvan animaatioelokuvan Pieni Merenneito (1977).

Näyttökuva 2014-10-21 kello 11.21.57Kalevala-sarja kokoaa kansalliseepoksen keskeiset tarinat kertomukseksi rakkauden, rikkauden ja maineen usein turhasta tavoittelusta. Vaikka tarinoiden maailma on myyttinen ja henkilöt ovat äärimmilleen tyyliteltyjä sankareita, on siluettihahmoihin tarttunut annos Niinirannalle tyypillistä huumoria. Kalevala-animaatiot myös vakiinnuttivat Niinirannan maineen taiteilijana ja maamme eturivin animaattorina. Hänen elokuviaan on esitetty maailmanlaajuisesti niin festivaaleilla kuin televisiokanavilla, ja ne ovat keränneet paljon koti- ja ulkomaisia elokuvapalkintoja, huomattavimpana kreikkalaisiin jumaltaruihin perustuvalle Jumalten aika -sarjalle myönnetty Jussipatsas vuodelta 1980. Reinon viimeiseksi työksi jäi ritaritarina Lohengrin vuodelta 1982.

Jätettyään elokuvanteon Reino Niiniranta työskenteli vielä useita vuosia graafikkona ja taittajana, ja hänet nähtiin myös rumpalina useissa jazz- ja tanssiorkestereissa. Eläkepäiviään hän vetäytyi viettämään savolaisiin järvimaisemiin Hirvensalmelle.

Näyttökuva 2014-10-21 kello 11.48.20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *