Category Archives: Uncategorised

Animaatioelokuvaa ja elävää musiikkia

Näyttökuva 2014-10-21 kello 11.32.18

Kaitafilmille kuvattu paperianimaatio 1970-luvulta säestettynä proggressiivisellä elektrofolkilla 39-kielinen sähkökannel keulakuvanaan. Aiheena yksi maailman suurimmista mytologioista – laulaen sukupolvilta toisille peritytynyt Kalevala.

Tätä on lyhyesti sanottuna Kalevala live -esitys. Esityksessä folk-progeyhtye Stringpurée Band soittaa livenä musiikin Reino Niinirannan vuonna 1975 valmistuneisiin Kalevala-animaatioihin. Sähkökannel, akustinen alttoviulu, basso ja rummut luovat teokseen äänimaailman, joka kantaa koko 7-osaisen elokuvasarjan alkuteiksteistä sen loppuun asti – herättäen näin eloon vanhat paperianimaatiot rikkaana, räiskyvänä ja koskettavana tulkintana.

Sähkökannel kantaa Kalevalan 2000-luvulle

Reino Niinirannan Kalevala-animaatiot ovat oman aikansa moderni ja rohkea tulkinta kansalliseepoksesta. 7-osainen puhtaasti käsityönä toteutettu kollaasianimaatioelokuva on lajissaan taidonnäyte, paitsi teknisesti, myös taiteellisesti. Nyt tämä 16-milliselle filmille kuvattu eepos pääsee uudelleen valkokankaalle, mutta tällä kertaa ääniraidan toteutuksesta vastaa Stringpurée Band – livenä!

Kalevala on kannesta kanteen draamaa, jossa kaikki elämän suuret ja pienet kysymykset ovat esillä: tarinat eivät jää tähän maailmaan, vaan vievät kuulijansa myös tuonpuoleiseen ennen syntymää ja kuoleman jälkeen, jos näitä tasoja on edes erotettavissa toisistaan Kalevalan maailmassa.

Stringpurée Band luo näihin myyttisiin ja metaforisiin tarinoihin musiikin, jossa eri musiikilliset tyylilajit kansanmusiikista, folkista, progesta ja ties mistä sekoittuvat toisiinsa luoden hyvin omintakeisen ja runsaan, mutta myös herkän ja koskettavan äänimaailman. Tästä kokonaisuudesta syntyy poikkeuksellinen, mutta taiteellisesti laadukas ja rohkea elävän musiikin säestämä elokuvaelämys.

Esitys tarjoaa ravintoa niin elokuvan kuin musiikin nälkäisille kulttuuritaustasta, iästä, sukupuolesta tai yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta ja Kalevala live onkin jo ihastuttanut ja vakuuttanut yleisönsä, olivatpa he sitten kansainvälisiä festivaalivieraita tai Keski-Suomeen eksyneitä udmurtteja.

Näyttökuva 2014-10-21 kello 11.44.26

”Mielestäni Stringpurée Band tekee merkittävää työtä työstäessään Kalevala-aihetta uusille kuulijoille kuultavaksi ja nähtäväksi. Yhtyeen jäsenten taidokkuus ja soljuva yhteistyö on virtuoosimaista, ja musiikki muodostaa Niinirannan pelkistetyn ja luomisajalleen ominaisen kuvaston kanssa yhdessä toimivan kokonaisuuden.”

– Sattva-Hanna Toiviainen (KuM, lavastussuunittelija)

Katso arvio Animatricksin keikasta 25.4.2015 European Animation -sivuilta:

www.europeananimation.com

Alla: Kalevala & Stringpurée Band live Animatricksissa Bio Rexissä 25.4.2015.

Rex 2

Kalevala live on saanut tukea Koneen säätiöltä. Kiitos!

Print